Filmări aeriene

A trecut aproape o săptămînă de cînd am zburat ultima dată. Între timp mi-a trecut prin cap că ar fi bine dacă aș putea înregistra zborurile de școală, ca să le pot studia acasă, liniștit și cu riscuri mai mici de moarte violentă, și să-mi analizez greșelile.

Cum de ziua mea am primit o cameră video de amatori, am mai cumpărat un minitrepied flexibil și un mic dar foarte deștept reportofon (iRiver), împreună cu un splitter stereo. Camera video nu are o intrare separată pentru microfon, așa că ideea era să trag sunetul direct din bordul avionului -- din sistemul intercom -- pe reportofon, urmînd să-l lipesc de pista video în post-producție.

Cu juma’ de metru de scotch am agățat camera cu capul în jos de una din grinzile cabinei; apoi am conectat reportofonul și căștile avionului împreună prin splitter, și am pornit toată instalația.

Am zburat o oră, exersînd niște viraje, schimbări de altitudine, precum și vreo 2-3 tururi de pistă... mai mult tentative.

După aterizare, reportofonul era mort. Aveam să-l las la încărcat o zi încheiată pînă a repornit, deci probabil bateria nu a ținut... nici măcar o oră. Din nefericire, nimic din înregistrare nu s-a păstrat. Aș fi crezut că un player așa modern, pe care te poți uita la filme, poze și poți citi cărți ori asculta radio, e destul de deștept încît să salveze fișierul în care tocmai înregistrează atunci cînd simte că-l lasă puterile.

Rămas fiind cu sunetul captat de microfonul camerei -- în carlingă zgomotul făcut de motor acoperă aproape orice altceva -- am scos înregistrarea din memoria camerei și-am purces la procesare și montaj. Am întors-o cu 180 de grade, am tăiat bucățile inutile în care casca mea acoperea complet, pentru multe secunde, obiectivul camerei; și m-am străduit să folosesc un egalizator dinamic pentru a reduce zgomotul motorului și-a scoate în evidență vocile.

Am obținut un clip de 42 de minute care mi-a fost foarte util ca studiu.

O camera cu obiectiv superangular și cu intrare separată pentru microfon ar fi excelentă pentru orice elev-pilot care vrea să-și studieze greșelile după zbor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Tu ce zici?

 

© Copyright Hai la zbor! . All Rights Reserved.

Initial design by TemplateWorld

Blogger Template created by Deluxe Templates